Nieuws

CMS Bouwkuipen zinkt prefab kelder af met onderwaterbeton vloer voor Nedtrain

07 februari 2014

HAARLEM – CMS Bouwkuipen V.O.F. laat een prefab betonnen kelder zakken in hal 12 van Nedtrain te Haarlem en brengt een onderwater betonvloer aan voor Strukton Worksphere.

Het laten zakken van een prefab betonnen kelderbak in een hal van Nedtrain is geen alledaagse klus voor CMS Bouwkuipen. CMS Bouwkuipen heeft de opdracht van Strukton Workpshere gekregen om deze betonnen afzinkkelder te laten zakken in de bodem en vervolgens een water afsluitende laag aan te brengen in de vorm van een onderwater betonvloer.

De werkzaamheden bestaan uit het ontgraven van de grond in de betonnen bak waardoor deze door zijn eigen gewicht tot op het gewenste niveau zakt. Dit wordt verzorgd door Molhoek. Vervolgens zijn door de duikers van Onderwater Techniek Nederland (OTN) de wanden en aanwezige trekankers schoon gemaakt om een goede aanhechting te verkrijgen met het onderwater beton. Het onderwater beton is vervolgens met een betonpomp op 23 januari aangebracht.

Doordat er vertraging was opgelopen tijdens het ontgraven, er bleken houten palen aanwezig te zijn, is er gekozen om het speciale onderwater betonmengsel van OTN toe te passen. Met dit mengsel kon er al na 7 dagen gestart kan worden met leegpompen van de betonnen kelderbak. Door het meedenken met de klant en de expertise op dit gebied is er een achterstand in bouwtijd voorkomen en kan de deadline gehaald worden

Deze werkzaamheden zijn naar tevredenheid van Nedtrain en Strukton Worksphere uitgevoerd. Cementbouw levert het OTN betonmengsel met eigen wagens vanuit de centrale in Haarlem.