Nieuws

InfraTech prijsvraag: de winnaars zijn..

18 februari 2013

'' Wat is de maximale waterdruk die deze duikboot aankan? "

Dat was de prijsvraag die OTN had gekoppeld aan de presentatie van de duikboot op het voorplein van de Ahoy tijdens de InfraTech afgelopen januari. Deelnemers aan de prijsvraag konden het goede antwoord inleveren op de de stand van Strukton Civiel. Een loting onder de inzendingen heeft winnaars vastgesteld. Het goede antwoord was 31 bar.

De winnaars zijn:
De heer J.T.M. van Avezaath van Waterschap AA en Maas
De heer Justin Tarin Walop, student aan de TU Delft
 
Met beide winnaars is inmiddels contact opgenomen. Zij winnen een duik onder professionele begeleiding voor 2 personen.


De duikboot ofwel Self Propelled Diving Bell, genaamd Aurora is ingezet tijdens de afzinkopdracht van Strukton Immersion Projects in Zuid-Korea. In drie jaar tijd zijn in totaal 18 tunnelelementen geplaatst die elk een lengte hebben van 180 meter. De diepste elementen gaan tot circa 60 meter beneden de zeespiegel. Dit is uitzonderlijk diep voor een afgezonken tunnel. Door de diepte van de afzinklocatie zijn de tunnelelementen onbemand afgezonken.

Was, eenmaal onder water, een technisch probleem ontstaan, dan was er altijd de mogelijkheid om de reparateurs in het element te krijgen. Hiervoor werd de inzet van een duikboot door OTN bedacht. Negen meter lang, bestuurd door een piloot en een copiloot en ruimte biedend aan vijf personen. De SPDB kan zichzelf aandokken op een toegangspoort op de tunnel en zo voor een waterdichte toegang zorgen.