Nieuws

Meewerken aan een bijzonder project, de Noord/Zuidlijn

26 januari 2012

In juli 2011 is het tunnelelement onder het Amsterdam Centraal door Combinatie Strukton/Van Oord afgezonken. Na het verankeren van het element aan het monumentale pand is de ruimte om het element aangevuld met 8 meter zand. Hierdoor ligt het element op zijn uiteindelijke plek.

De ruimte die aanvankelijk nog vrij was tussen de onderwaterbetonvloer en de onderkant van het tunnelelement is opgevuld met zand. Dit heet onderspoelen. Bij onderspoelen wordt er zand via aanvoerbuizen gespoten onder het element. Duikers van Onderwater Techniek Nederland en druksensoren controleren tijdens en na het onderspoelen of het zand ook daadwerkelijk op de beoogde plaats terecht is gekomen. Het tunnelelement moet voldoende ondersteund worden door het onderspoelde zand.

Zodra de onderkant van het element onderspoeld is, begint het aanvullen. Voor het  aanvullen van de ruimte tussen de wanden van de tafelconstructie en de tunnelwanden, zijn de verankeringen (stalen balken) door de duikers van Onderwater Techniek Nederland verwijderd. 

Het onderspoelen en aanvullen van de vrije ruimte tussen de wanden van de tafelconstructie en de tunnelwanden was een zeer specialistische klus, waarvoor nieuw materieel ontwikkeld is. Vanaf speciaal ontwikkelde pontons kwam het zand in de nauwe ruimte naast het element terecht. Duikers van Onderwater Techniek Nederland hielden vanaf het dak van het tunnelelement met een peillood in de gaten of het zand op de goede plek kwam. Alles moet synchroon gebeuren om te voorkomen dat het element opzij werd gedrukt. Met sproeipontons en later met leidingen aan het plafond is er uiteindelijk nog 8 meter zand aangebracht op het tunnelelement.