Busan-Geoje Fixed Link

In Zuid Korea heeft Onderwater Techniek Nederland (OTN) meegewerkt aan een van de grootste infrastructuurprojecten in de geschiedenis van het land. Een 8,2 kilometer lange snelwegverbinding, welke de stad Busan met het schiereiland Geoje verbindt. De huidige reistijd van Busan naar Geoje was drie uur per auto, De nieuwe verbinding verkort dit met ca. 40 minuten. Hiermee geeft dit project invulling aan een belangrijk economisch en maatschappelijk vraagstuk.

Opdrachtgever:
Strukton Afzinktechnieken
Locatie:
Busan - Geoje, Zuid-Korea
Duikers_preparation [project_carr]
Duikboot_te_water [project_carr]
EPS1
IMG_9229 (Medium)

Project

Het project bestond uit 2 tuibruggen en een afzinktunnel. Strukton Afzinktechnieken voerde in opdracht van Daewoo E&C het afzinken van de tunnelelementen uit. OTN heeft zich, als onderdeel van het afzinkteam, bezig gehouden met de werkzaamheden rondom het afzinken van de tunnel. De afzinktunnel bestaat uit 18 tunnelelementen met een totale lengte van 3.200 m. De elementen zijn gefabriceerd in een bouwdok, aansluitend getransporteerd en met behulp van 2 catamaran pontons en duikers op 50 meter diepte afgezonken op een vooraf geprofileerd grindbed.

Door de diepte van de afzinklocatie zijn de tunnelelementen onbemand afgezonken. Mocht zich, eenmaal onder water, een technisch probleem voordoen, dan was er altijd de mogelijkheid om de reparateurs in het element te krijgen. Hiervoor werd de inzet van een duikboot door OTN bedacht, een Self Propelled Diving Bell. Negen meter lang, bestuurd door een piloot en een copiloot en ruimte biedend aan vijf personen. De SPDB kan zichzelf aandokken op een toegangspoort op de tunnel en zo voor een waterdichte toegang zorgen.